Docker Üzerinde ElasticSearch ve Kibana Kurulumu

Hamza TAŞ
3 min readJan 24, 2024

--

Herkese Selam, Bu yazıyla ElasticSearch’ ün Docker üzerinde kurulum aşamalarını paylaşmış olacağım. Yazının konusu tamamen kurulum odaklı olacağı için bu yazıda Docker ve elasticsearch ile ilgili bir bilgi olmayacaktır. Adım adım ilerleyerek Docker üzerinde Elasticsearch’ün kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Docker Kurulumu

Google’ Docker Download şeklinde arama yapıldıktan sonra ilk çıkan siteden güncel versiyonu indirerek işe başlıyoruz.

Daha sonra Docker’ın sitesinden işletim sisteminize uygun olan kurulum dosyasını indirip çalıştırıyoruz ve bu programın kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Kurulum Gerçekleştirdikten sonra window kullanıyorsanız BIOS üzerinden sanallaştırma özelliğini açmanız gerekecektir. BIOS menüsü bilgisayar markasına göre değişeceği için bu kısımda benzerlik olması açısından aşağıdaki videodan yararlanıp sizde kendi bilgisayarınızdan açabilirsiniz.

Daha sonra kurulum sorunsuz gerçekleşirse aşağıdaki gibi Docker ekranı açılıyor olacaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra image’ları iki farklı şekilde çekebilirsiniz. İmage çekebilmek için Docker huba kayıt olunması gerekmektedir. Aşağıdaki şekilde ilerleyerek Docker hub’a giriş yapabilirsiniz.

2. ElasticSearch ve Kibana Kurulumu

Docker Hub’a giriş yapabilmek için sağ üst taraftan mail adresinizle Docker hub üzerinden login olabilirsiniz. Docker hub Docker image’larını çekeceğimiz platform olacak. Bizde Docker Hub üzerinden Elasticsearch’e ait image’leri çekiyor olacağız.

Bunun için https://hub.docker.com/ sitesine kayıt olup login olduktan sonra arama motoruna elasticsearch yazıp çıkan sonuca girebilirsiniz.

Bu yazı kapsamında biz image’ın 8.7.1 versiyonunu kuracağız. Bunun için elasticsearch aramasında iken aynı sayfa da tag kısmında 8.7.1 versiyonu buluyoruz. Aşağıdaki komut ile cmd üzerinden image kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

docker pull elasticsearch:8.7.1

Fakat bunun yerine gerekli configleri içerip doğrudan Docker üzerinden ayağa kaldıracak şekilde hazırlanmış bir Docker compose dosyası üzerinden ilerleyeceğiz. Aşağıdaki kodları bilgisayarınızda docker-compose.yml uzantılı bir dosya olarak kaydedin.

Docker compose dosyasını Visiual Studio Code ile açtıktan sonra bir terminal ile dosyanın bulunduğu dizinde “docker-compse up” komutunu çalıştırın. Aşağıdaki görseldeki gibi image’lar indirilmeye başlayacaktır. Bu kısım biraz zaman alabilir. Bu komut ile gerekli image’ler indirilip gerekli container’lar ayağa kalkacaktır.

Aşağıdaki ekrandaki gibi success loglarını aldığınızda kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı anlamına gelmektedir.

Bu aşamadan sonra Docker Dosktop’ı açtığımızda Container’larımızı, İmage ve Valume’larımızı göreceğiz. Elastic search ve Kibana’nın ayağa kalkması biraz zaman alacaktır. Eğer bunlar ayağa kalkmaz ise Docker üzerinden aşağıdaki ekrandaki gibi tekrar çalıştırabilir veya çalışan elasticsearch’ü durdurabilirsiniz. Burada Elasticsearch’ün ayağa kalkması biraz zaman alacaktır.

ElasticSearch http://localhost:9200/ olarak tarayıcıya gittiğimizde aşağıdaki gibi bir ekranda elasticsearch’ün ayakta olduğunu görebilirsiniz.

Yine Aynı şekilde http://localhost:5601/ larak tarayıcıya gittiğimizde aşağıdaki gibi bir ekranda Kibana’nın ayakta olduğunu görebilirsiniz.

Kurulum aşaması böylece başarılı bir şekilde tamamlandı. Buraya kadar geldiyseniz yazı da bir alkışı hakketti 🫠Yeni yazılardan haberden olmak için takibe almayı da unutmayın 😉

Okuduğunuz için teşekkürler :)

--

--